14 Aralık 2019 Cumartesi



19- LÜGATINDA BİLMİYORUM KELİMESİ OLMAYANLAR

      Bizler biliyoruz ki her şeyin yaratıcısı olan Allah'ın ilmi sonsuzdur.Bizim bildiğimiz bilgiler ise O'nunkinin yanında ''deryada bir katre'' misalidir.

       Elbette ki bizler her şeyi bilemeyiz,bilgimiz eksiktir.Önemli olan bilmediklerimizi araştırıp öğrenmektir.Zaten  ''iki günü eşit olan zararda'' değil midir?Her gün bir öncekinden bir veya birkaç adım önde olmak gerekir.
 
       Yerinde sayanların etrafındaki gelişmeye açık olan insanlar bir zaman sonra o kişiden sıkılır ve onu cehaletiyle baş başa bırakırlar.Gelişmeye kapalı olan kişi ya kendisi gibi cehalet girdabında kalanları bulup - ki böylelerinin sayısı çokçadır - hayatına bu şekilde devam eder veya dışlanarak yalnızlaşır.Neden yalnız kaldığını da anlamaz ne yazık ki! (Beri tarafta çevresinde yerinde sayanların çokluğuyla yalnızlaşan ve kabuğuna çekilen ilim aşıklarının sayısının çokluğu da yadsınamaz.Bu da ayrı bir yazı konusu olsun bize inşallah.)
 
       Burada dikkat edilmesi gereken şey diğerlerinden daha fazla şey bilenlerin :''küçük dağları ben yarattım'' edasına girmemeleri gerektiğidir.Böyle yapanların ne kadar itici göründüklerinin tahayyülünü  de siz okurlarıma bırakıyorum.

       Kendisini ''her şeyi bilen,asla yanılmayan''olarak kabul eden bu insancıklara söylenmesi gerekenleri buradan haykırmış olalım:

      1-Sen bir kulsun hepimiz gibi,İlah değilsin!O yüzdendir ki ne kadar bilgili olsan da ilmin eksiktir.Lütfen sen de bunun farkına var.

      2-İnsanlarda unutkanlık özelliği vardır.Sen de insan olduğuna göre bazen unutabilir ve yanılabilirsin de. Bu yüzdendir ki bazen özür dilemek zorunda kalabilirsin. Özür dilemek çirkef bir durum değil aksine erdemli bir davranıştır.

      3-Bilmediğin şeylerden sana soru sorulursa insanlara yalan yanlış bilgi verme.Bilmediğini itiraf etmek de erdemli bir davranıştır.Unutma ki o zaman alçalmazsın; aksine mütevaziliğinle yücelirsin.
         

                                                                                                        SUMEYE BARUT

   
     

2 yorum:

39-ARAMIZDAKİ SEVGİ PITIRCIKLARI

   İnsani ilişkilerin nasıl olması gerektiği herkesin malumudur.Bunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı bilemiyorum gene de söylemiş olayı...