31 Mayıs 2020 Pazar

32- ZALİM ERKEKLER


Kalp Gül Kırık Kırmızı - Pixabay'de ücretsiz resim



 Gerek çevremizde gerekse haber kanallarında birçok aile içi anlaşmazlığa ve şiddete şahit oluyoruz ne yazık ki! Olaylar çoğu zaman kadınların aleyhine sonuçlanıyor.Ya yaralamalar ya da cinayetler gerçekleşiyor maalesef.
   Bu durumlarda erkekler genelde yaraladıkları veya öldürükleri eşlerinin suçlu olduğunu söylerler.Peki bunun gerçeklik payı nedir?
   Kötü ahlaklı erkekler olabileceği gibi kötü ahlaklı kadınlar da vardır mutlaka.Kötü huylu kadınları başka bir yazımda irdeleyeyim inşaallah ama ben bu yazımda kötü ahlaka sahip erkekleri konuşmak istiyorum.
   İlk başta: Eşiyle geçimsizlik yaşayan erkeklerden kaç tanesi özeleştiri yapıyor acaba? Ben sayının çok düşük olduğunu düşünüyorum.Çevremde gördüğüm şudur ki ''eşimin memnuniyetsizliklerinin sebebi acaba ben olabilir miyim,nerede hatam,kusurum var, kendimi düzeltmek için neler yapmalıyım?''gibi soruları kendine soran erkekler hemen hemen yok gibi.Zaten erkek kendisine bu soruları sorsa büyük ihtimal karı-koca arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkar ,eve huzur hakim olur. Ama toplumda genelde ''erkektir,yapar; kadın dediğin de sineye çeker''havası hakim olunca anlaşmazlıklar kördüğüm haline geliyor.
   Gene gözlemlediğim kadarıyla evlilik terapistine veya psikologa gitmeleri gerektiğinin tavsiyesi ve daveti eşine hep karısından geliyor. Ben ilk adımı erkeğin attığına hiç şahit olmadım.Sizlerin çevresinde böylesi var mı bilemiyorum tabi.
   Sorunların kültürel, geleneksel- töre ile ilgili boyutları vardır mutlaka ama benim gözlemlerime göre temel sorunlardan biri erkeğin, karısının  rızasını almadan ondan gizli bir şekilde maaşından yüklü bir meblağı devamlı olarak annesine,babasına,kardeşine,yeğenine dağıtmasıdır.Ha durumu iyiyse bunda sorun olmayabilir ,sonuçta kendi kazancı ve verdiği hayır- hasenat karısına maddi anlamda olumsuz etkiler doğurmayacaktır. Ama eğer karı-kocanın maddi durumu iyi değilse veya orta halliceyse ve erkek eşinden habersiz olarak kendi çevresine maaşından dağıtıyorsa o zaman da eşini fedakarlık yapmaya zorlamış olur.Karısının asli ihtiyaçlarından kısmak belki de onu akrabalarına, komşularına boyun bükmek,avuç açmak zorunda bırakacaktır ki bu da onur kırıcıdır hakikaten.Genelde gördüğüm hal bu maalesef. Karısından gizli bir şekilde düğünde takılan takıları arsa alması için kardeşine veren mi dersin,maaşından yüklü bir meblağı babasına,yeğenlerine veren mi dersin...Sonra da evde huzursuzluklar patlak verir. Kadıncağız pazar parasını denkleştirmek için kendi babasına eşini kötülemek, derdini anlatmak zorunda kalır. Çocuğunun okul servis parası için kardeşine avuç açmak zorunda kalır. Kayınpederinin ,düğün takılarına cebren el koymasını ağlayarak annesine anlatmak zorunda kalır.Bunları yazarken bile içim parçalanıyor,erkekler bu zulmü kadınlarına nasıl acımasızca yapabiliyorlar aklım almıyor.
   Dinimizde erkekler Allah-ü Teala tarafından eşlerine ''koruyucu'' olarak belirlenmişlerdir.Yani her türlü zarardan karılarını korumak ,muhafaza etmekle sorumludurlar; maişetlerini temin etmek ve ihtiyaçlarını gidermekle mükellleftirler. Buna gücü yetmeyenlerin de evlenmesi mekruhtur (İslam alimlerince çirkin görülmüştür).
   Eğer erkek ,eşine danışarak ve onun rızasını alarak birlikte fedakarlık yapacaklarsa bunda sorun olmaz, sonuçta rıza var. Aksi halde gizli bir şekilde ve cebren-hileyle onun ihtiyaçlarından kısılırsa bu büyük bir zulüm olur ve ahirete inanan , Allah'a hesap vereceğini bilen bir insan bu şekilde davranmaz,davranmamalı.
   Ey eşlerine zulmeden erkekler! Silkelenin ve Peygamber ahlakıyla ahlaklanın,karılarınızın kul hakkıyla Allah'ın huzuruna gitmeyin.


                                                                                          SUMEYE  BARUT

8 yorum:

  1. Yine harika bir yazı olmuş hocam kaleminize sağlık 💕

    YanıtlaSil
  2. Allah razı olsun hocam yine harika olmuş her zamanki gibi

    YanıtlaSil
  3. Amin ,sizden de Allah razı olsun.Beğenmeniz beni mutlu etti.Sağolun

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı Allah razı olsun sizden herkez öz eleştiri yapa bilse ortada sorun kalmaz maalesef istisnalar hariç ben haklıyım düşüncesinde insanlar

    YanıtlaSil
  5. Çok haklısınız Güllü Aydın,çoğu sorun özeleştiri yapmamaktan, empati kurmamaktan kaynaklanıyor.Allah hepimizi güzel ahlak sahibi eylesin.amin

    YanıtlaSil

39-ARAMIZDAKİ SEVGİ PITIRCIKLARI

   İnsani ilişkilerin nasıl olması gerektiği herkesin malumudur.Bunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı bilemiyorum gene de söylemiş olayı...