15 Aralık 2019 Pazar

21-GELİN-KAYINVALİDE ÇEKİŞMELERİ

      Evladının mürüvvetini görmek her anne -babanın hayali ve duasıdır.Öyle ki evladını evlendiremeden bu dünyadan göçen ebeveynler için ''gözü açık gitti. '' tabiri kullanılır halk arasında.

      Gelgelelim ki evlendikten sonra da toplumumuzda genelde kayınvalide-gelin çekişmeleri başlar.Dedikodular,iftiralar,tartışmalar...Bazen iş yeni evlenen gençlerin boşanmasına kadar gider maalesef.

      Oysa ki gelinler duygularıyla değil de daha çok mantıklarıyla hareket etseler daha ilk baştan herşey rayına girecektir.Güzel ahlak en önemli şeydir ,güzel ahlakın yanı sıra yapıcı olmak da gerekir.

      Düğünden sonra ayrı eve çıkan oğluna ''elden gitti'' gözüyle bakan anne gelini kıskanmaya başlayabilir.Oğlunun sürekli evine gelmesini,kendisiyle sohbet etmesini hatta sık sık baba evinde uyumasını isteyebilir.Geline düşen, taşlar yerine oturuncaya kadar sabırlı ve ölçülü davranmasıdır.Burada  elbetteki arada kalan oğula da orta yolu bulma işi düşmektedir.

      Gelin hanım, evlenince hemen araya mesafe koymaya çalışmamalı eşiyle beraber kayınpeder ve kayınvalideyi ziyarete gitmelidir.Giderken kaynanasına yemek pişirip götürürse karşı tarafa daha  sempatik görünecektir. Evde kurabiye ,pasta pişirir ve bunu evdekilere hizmet edip sunarsa aralarında muhabbet hasıl olacaktır.Hatta kayınvalidesinin sevdiği tarzda hediye götürürse onun sevgisine mazhar olacaktır.

      Beri taraftan kayınvalide de büyüklüğünü gösterip gençlerin toyluğuna, küçük kusurlarına karşı adeta biraz  kör, biraz sağır ve biraz da dilsiz olmalı.Gençlerin yeni bir hayat kurduklarını, birbirlerine ve yeni yuvalarına  uyum sürecinde bulunduklarını, birbirlerine daha çok vakit ayırmaları gerektiğini  kabullenmeliler. Bu yüzdendir ki daha hoşgörülü ve yapıcı olmalılar.

       Gelinin yaptığı yemekler kayınvalide ve kayınpederin damak zevkine uymasa bile sonuçta emek olduğu için ona hayır duada bulunmalı,iltifat etmeliler.Arada küçük sürprizler,hediyeler verilirse sevgi bağları güçlenir.


      Unutmamalıdır ki gelin mutsuz ve hasta olursa oğulları da mutsuz olur,oğulları sebebiyle ana-baba da üzülür ve hastalanabilirler. İyilik,barış,sevgi ve huzurun değeri hiçbirşeyle ölçülemez.

      ''Kim zerre kadar iyilik işlerse kendi lehine,kim de zerre kadar kötülük işlerse gene kendi aleyhinedir.''


                                                                                        SUMEYE BARUT

2 yorum:

  1. Çok şükür Allah'ıma ben oglunu kiskanan genclere hayatını gereksiz müdahale eden gereksiz tiriplere giren biri olmadim gelinlerimi kızım bildim haklarını korumak için her zaman empati kurmak anlayışlı olmak benim hayat gorusum Sümeyye hanim güzel bir yazı teprik ederim canım.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel.Allah huzurunuzu daim etsin.Begeniniz için de teşekkür ederim

    YanıtlaSil

39-ARAMIZDAKİ SEVGİ PITIRCIKLARI

   İnsani ilişkilerin nasıl olması gerektiği herkesin malumudur.Bunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı bilemiyorum gene de söylemiş olayı...