11 Eylül 2019 Çarşamba


2-KONUŞMA MERAKI

Büyüklerin nasihatlerinin  kulağa küpe edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim …Mesela küçükken anneannemin ‘’Allah iki kulak vermiş,bir dil.Çok dinleyip az ve öz konuşmak lazım’’sözünü bu yaşıma kadar hiç unutmadım.Bazen merakımı celbeden bir konu üzerinde lafı biraz uzatacak olsam anneannemin bu sözü gelir aklıma ve kendimi böylece frenlerim.Zaten Hz.Peygamberimiz(as.) ‘ın ‘’Ya hayır konuş ya da sus.’’ hadisi şerifi de bu konuda bizlerin yol haritasını çiziyor.

Restorantta,otobüste,parkta,misafirlikte…vb.toplu yaşanılan hemen heryerde gözlem yapacak olursanız birçok kişinin bu anlamda dil ve kulak hesabını tersine yaptıklarını farkedebilirsiniz.Bazılarını ,aylarca  hapishanede-hücrede yalnız bırakılmış  da konuşmaya hasret kalmış zannedebilirsiniz.

Bu davranış kesinlikle muhatabına saygısızlıktır,empati eksikliğidir.Bu ,adeta konuşmaya hasret kalmış bireyler muhataplarının kendilerinden sıkılıp sıkılmadıklarını hiç önemsemezler,konunun karşısındaki kişinin hoşuna gidip gitmediğini umursamazlar,üsluplarının muhataplarını rahatsız edip etmediğini de zerre kadar düşünmezler.

Bilgilenmek gibi bir dertleri olmadığından dinlemeye kapalıdırlar;öyle ki muhatapları konuşmaya başladığında dinlemek değilde yeniden konuşacakları konuları düşünme çabasındadırlar. Muhatabının  gece başağrısından uykusu mu kaçmış,sabah işe giderken bu yüzden performansı mı düşmüş peh! kimin umurunda...Yeter ki konuşmacı deşarj olsun.

Sumeye BARUT

3 yorum:

  1. bir laf edileceginde ilk önce karşı tarafı edep ve hayâ ile dinlenip 3 kere düşünüp 1 kere doğru konuşmak önemlidir peygamberimiz sözü ile hareket edip islam çerçevesiyle gelişen bir islam topluluğu olsaydık herşey daha güzel olabilirdi inşallah olurda rabbim sonumuzu hayr eylesin

    YanıtlaSil
  2. Günümüz hayatında artik buyuk ailelerden yoksunuz torunlar buyukanneden ve dededen uzak kaliyor toplum yalnizlasiyor işinde herkes profesyonel olmak uğruna cocuklar kreş ve ciddi ders yükü ile artik düse kalka öğreniyor nine zamaninda at, tren,otobus varken simdilerde bireysel binekler var en bilindik tehlike büyük küçük olan kaybolmaya mahkum

    YanıtlaSil
  3. herkes kendi hikayesini anlatmanın derdinde. dinleyen yok malesef. bu kadar konuşan insanları kim dinleyecek acaba? :)

    YanıtlaSil

39-ARAMIZDAKİ SEVGİ PITIRCIKLARI

   İnsani ilişkilerin nasıl olması gerektiği herkesin malumudur.Bunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı bilemiyorum gene de söylemiş olayı...