21 Eylül 2019 Cumartesi

7-ELEŞTİRİLMEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK
   İnsan, doğumdan ölüme kadar bedenen değiştiği gibi ruhen de değişime ihtiyaç duyar. Psikoloji ilmine göre gelişim dönemlerini etkileyen üç ana faktör vardır:
   1.Fiziksel olgunlaşma,
   2.Toplumsal beklentiler ve talepler,
   3.Kişisel değerler ve beklentiler.
   Gelişimimiz bu üç faktör sebebiyle;bebeklik dönemi, çocukluk dönemi,yetişkinlik dönemi ve yaşlılık dönemi olmak üzere bölümlere ayrılır.
   Her dönemin kendine özgü fiziksel ve ruhsal gelişim ve değişimleri vardır. Eğer bu gelişim veya değişimler sağlıklı şekilde gerçekleşmiyorsa o alanla ilgili hekimlere başvururuz. Örneğin; işitmesinde problem olan bebek için , konuşmaya başlaması gereken dönemde konuşamayan çocuk için  veya boyu yaşıtlarına göre kısa kalan çocuk için doktora gideriz.
   Kişisel gelişimde ise kişinin gelişmeyi istemesi ve bu uğurda uğraş vermesi gerekir ama maalesef
bazı kişiler ''toplumsal beklentiler ve talepler''e karşı kulaklarını tıkayarak kendi kişisel gelişmelerine karşı ayak diretirler.Onlara göre dünyanın en zeki, en güzel, en bilgili kişisi kendileridir; gelişimleri kemale ermiştir,değişmeleri gerekmez.
   Bunun içindir ki yetişkinlik  dönemine girmelerine rağmen hala ergen çocuk tripleri atar,ağızlarını yaya yaya çocuksu konuşur ; evi çocukları ve eşi kendisinden sorumluluklarını yerine getirmesini beklerken o bir çocuk misali saatlerce bilgisayar oyunu oynar , kitap okumayı tercih etmez ,onun yerine içeriksiz - kof filmler seyreder.
   Bu gibi kimseler eleştiriye kapalıdırlar. En ufak bir eleştiriyi kavga aracı sayarlar . Kişisel gelişimle ilgili kitaplar ve konferanslar ilgilerini çekmez.Onlara göre tüm o yazılar ve sözler başkaları için yazılmıştır. Ellerinden gelse öldükten sonra kendilerinin altın tabuta konulmasını bile talep edebilirler.
   Bu kişilerin durumu cehaletin en dip bölümüdür ve onlar çevreyi de çürütürler . Bu gibi insanlarla karşılaştığınızda lütfen onlardan ''ateşten kaçar gibi kaçınız.''
                                                            
                                                                                                      SUMEYE BARUT

1 yorum:

  1. Eleştiriye kapalı olanları hiç anlayamıyorum! İnsan neden yerinde saymayı tercih eder ki :d? Başarılı bir yazı. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

39-ARAMIZDAKİ SEVGİ PITIRCIKLARI

   İnsani ilişkilerin nasıl olması gerektiği herkesin malumudur.Bunu tekrar tekrar söylemeye gerek var mı bilemiyorum gene de söylemiş olayı...